Trump izlaže nacionalnu strategiju: Kina kao konkurent

17. Dec 2017. | 07:59 | NV
Donald_Trump_New_York

Američki predsjednik Donald Trump izložiće u ponedeljak novu nacionalnu bezbjednosnu strategiju SAD.

Reuters ističe da će Trump u njoj, između ostalog, jasno označiti Kinu kao konkurenta.

Agencija podsjeća da je Trump hvalio kineskog predsednika Xi Jinpinga, ali je istovremeno zahtjevao od Pekinga da poveća pritisak na Sjevernu Koreju u vezi sa njenim nuklearnim programom i promjeni trgovinsku praksu kako bi ona više odgovarala SAD.

Navodi se da su zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, kazali da na nacionalnu bezbjednosnu strategiju, koju će Trump izložiti tokom govora, ne treba gledati kao na pokušaj obuzdavanja Kine, već kao na ponudu da se jasno sagledaju izazovi koje Kina predstavlja.

Reuters navodi riječi jednog od zvaničnika da se još uvjek radi na nacrtu strategije i da bi ona mogla i da preokrene izjavu demokratskog predsjednika Baracka Obame iz septembra 2016. godine o tome da su klimatske promjene prijetnja po bezbjednost.

Zvaničnici su kazali da će republikanac Trump izložiti vanjskopolitičke prioritete i naglasiti posvećenost odredbama politike “Amerika na prvom mjestu” poput jačanja američke vojske, suprotstavljanja islamističkim ekstremistima i mjenjanja trgovinskih odnosa sa ciljem da SAD postanu konkurentnija privreda.

 

NV / Tanjug

Na vrh