Trump iznenadio sa “neka drugi brinu o Siriji”?

2. Apr 2018. | 08:01 | NV
trump

Američki predsednik Donald Trump je izazvao iznenađenje izjavom da želi da povuče američke trupe iz Sirije i da trebaju drugi da se brinu o toj zemlji, ocjenjuje Deutche Welle.

Pored toga on je zamrznuo 200 miliona dolara pomoći za obnovu Sirije, prenosi isti izvor.

Američki predsjednik Donald Trump je iznenada objavio skorašnji kraj vojne intervencije SAD u Siriji. “Mi ćemo uskoro napustiti Siriju”, rekao je Trump u govoru industrijskim radnicima u državi Ohio. Američki vojnici treba da se “vrate u svoju zemlju, gdje i pripadaju”, rekao je Trump.

U svom govoru u Ohiou, Trump je sveo poražavajući bilans američke intervencije na Bliskom istoku. “Potrošili smo sedam milijardi dolara na Bliskom istoku – i šta smo dobili za to, ništa”, rekao je Trump i dodao “neka se drugi brinu o Siriji”. On je opravdao povlačenje američkih trupa i činjenicom da je ISIL u velikoj mjeri poražen.

Ta izjava je suprotna stavu Ministarstva odbrane, kako je izvijestilo nekoliko američkih medija. To što je predsjednik rekao nije jasno, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane CNN-u. Samo nekoliko sati prije Trumpovog govora, portparolka Pentagona Dana White je rekla da u Siriji ima još mnogo posla kako bi se osigurala trajna pobjeda nad ekstremistima.

Iz State Departmenta u Washingtonu je rečeno da ne znaju ništa o toj odluci.

Agencija Reuters prenosi da je Trump svoje savjetnike već upoznao sa svojom željom o brzom povlačenju iz Sirije. Reuters se pritom poziva na dva viša člana Trumpovog osoblja koji su to u petak potvrdili.
Zamrznuta pomoć za obnovu Sirije

Donald Trump je zamrznuo više od 200 miliona sredstava namjenjenih za oporavak Sirije pošto njegova administracija vrši procjenu o ulozi Washingtona u sukobu u toj zemlji, piše američki dnevnik Wall Street Journal.

Prema pisanju lista, Trump je zatražio zamrzavanje sredstava nakon što je primjetio da je Washington nedavno najavio dodatnih 200 miliona podrške za obnovu u Siriji.

List ističe da je odluka donesena u skladu sa Trumpovom najavom da će Amerika da se povuče iz Sirije i da drugi treba da brinu o njoj.

Dodatnu pomoć od 200 miliona dolara najavio je bivši američki državni sekretar Rex Tillerson u februraru u Kuvajtu tokom sastanka koalicije za borbu protiv ISIL-a, zaključuje DW.

 

NV

Na vrh