Trump jača vojne kapacitete: Rekordan budžet Pentagona

11. Feb 2018. | 07:59 | NV
55152

Novi budžet Pentagona najveći je do sada i iznosi 700 milijardi dolara. To znači da će SAD mnogo više trošiti na odbranu u poređenju sa dva glavna konkurenta, Kinom i Rusijom, prenose agencije.

Budžet SAD koji je američki predsjednik Donald Trump potpisao predviđa veliko povećanje potrošnje za vojsku. Pentagon će u budžetskoj 2018. godini imati na raspolaganju 94 milijarde dolara više nego u prethodnoj, što je skok od 15,5 posto, navodi AP.

To je najveće povećanje u odnosu na prethodnu godinu od 2003. godine, kada je budžet Pentagona povećan 26,6 posto, u vrijeme rata u Afganistanu, invazije na Irak i širenja sistema nacionalne odbrane poslije terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

Od 700 milijardi dolara predviđenih za odbranu u budžetskoj 2018. godini, koja je počela 1. oktobra, oko 629 milijardi namijenjeno je osnovnim aktivnostima Pentagona, dok je 71 milijarda predviđena za ratove u Afganistanu i drugim djelovima svijeta.

Zahvaljujući novom budžetu američka vojska će moći da plati hiljade dodatnih vojnika, više obuka i brodova i mnogo toga drugog.

Budžet američkog Ministarstva odbrane za 2019. godinu biće 716 milijardi dolara, što će osigurati finansijsku stabilnost koju je tražio ministar odbrane SAD James Mattis.

Prema njegovim riječima, to će biti dovoljno za poboljšanje spremnosti vojske u vrijeme obnovljenog fokusa na konflikt u Afganistanu i na prijetnju ratom na Korejskom poluostrvu.

Svaki američki ministar odbrane od 2011. godine, kada je Kongres SAD usvojio zakon kojim je striktno ograničena potrošnja za vojsku, žalio se da je vojska pod velikim pritiskom zbog nedovoljnog budžeta, pošto je oprema bila zastarjela, a vojnici nisu imali dovoljno obuke.

Trump je odlučio da napravi zaoktret, iako SAD danas imaju daleko manje vojnika u Iraku nego prije 10 godina, i oko 15.000 vojnika u Afganistanu, gdje ih je 2011. godine bilo oko 100.000.

Trump je obećao veliku modernizaciju američke vojske, a to se posebno odnosi na raketne i protivraketne kapacitete te modernizaciju nuklearnog arsenala najveće svjetske sile.

Jačanje kineske i ruske armije zabrinjava Washington i povećanje budžeta za vojsku jedan je od odgovora predsjednika Trumpa. U isto vrijeme, Trump zahtjeva od svih članica NATO saveza te od svih saveznika da povećaju izdvajanja za odbranu i pomognu američkoj vojsci u osiguravanju interesa saveza.

 

NV

Na vrh