Trump: Moguće ukidanje sankcija Rusiji

14. Jan 2017. | 23:01 | NV
trump(5)

Izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je danas da ne planira odmah da ukine sankcije Rusiji, ali bi to moglo da se desi u bliskoj budućnosti, prenose agencije.

Ako je Rusija spremna da nam pomaže u stvarima koje su za nas važne i da zajedno sa nama uradi neke dobre stvari, zbog čega bi joj zadržali sankcije, upitao je Trump u intervjuu za “Wall Street Jornal”, prenosi AP. Njegova izjava usledila je nakon što je odlazeći predsjednik SAD Barack Obama u petak produžio sankcije Rusiji na još godinu dana. Trump je izjavio i da je poslije inauguracije spreman da se sastane sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Shvatam da Rusi žele sastanak i za mene je to potpuno u redu, kazao je Trump. On je mnogo oštriji bio prema Kini, najavivši da će razmotriti čak i načelo “jedne Kine”, ukoliko Peking ne pristane na ustupke u trgovinskoj politici i politici kursa juana. U razgovoru za “Wall Street Jornal” on je ponovio nezadovoljstvo politikom namjernog devalviranja kineske valute, ali je naglasio da neće ništa preduzimati prije nego što razgovara sa čelnicima Kine, prenosi danas.rs.

 

NV / foto donaldjtrump.com

Na vrh