Trump: Možda ću doći na otvaranje ambasade u Jerusalemu

6. Mar 2018. | 08:58 | NV
net tru

Predsjednik SAD Donald Trump najavio je da će možda posjetiti Izrael u maju povodom otvaranja nove američke ambasade u Jerusalemu, prenijela je Beta.

On se sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom u Bijeloj kući i ocijenio da odnosi između dvije zemlje “nikada nisu bili tako dobri”. Američki lider je rekao novinarima da ambasadu namjerava da izgradi brzo.

Trump je 6. decembra saopštio da priznaje Jerusalem samo kao izraelski glavni grad, što je Izrael pozdravio. Taj potez je međutim razljutio Palestince i arapske zemlje, pa i šire čitav muslimanski svijet.

Potom je najavio da će preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem brže nego što se očekivalo, već u maju ove godine da se poklopi sa 70. godišnjicom proglašenja nezavisnosti Izraela. Sada je Netanyahuu rekao da će doći “ako može” i da se njegovo priznanje Jerusalema “poštuju u velikom dijelu svijeta”, prenela je agencija AP.

Trump je izrazio uvjerenje da Palestinci namjeravaju da se vrate pregovaračkom stolu i da “neće biti mira ako se ne vrate.”

Netanyahu je Trumpovo priznanje Jerusalema uporedio s odlukom perijskog Kira Velikog da okonča izgnanstvo Jevreja u Babilonu, Balfurovom deklaracijom od prije sto godina i priznanjem države Izrael američkog predsjednika Harryija Trumana 1948. godine.

On se potom osvrnuo na Iran, rekavši da je to “najveći izazov na Bliskom istoku” i da se “mora zaustaviti”.

Očekivalo se da će dvojica lidera razgovarati o ultimatumu SAD evropskim silama da izmjene nuklearni sporazum s Islamskom Republikom Iran i da Netanyahu ponovo upozori na opasnost vojnog učvršćivanja Irana u susjednoj Siriji i izgradnji iranskih fabrika raketa u Libanu.

Ovo je peti sastanak dvojice lidera za godinu dana i prvi otkako je Trump priznao Jerusalem kao prijestonicu Izraela.

 

NV / foto AP

Na vrh