Trump najavio modernizaciju američke vojske, a Rusi poručili da to vodi ka trci u naoružavanju

24. Feb 2017. | 22:20 | NV
Uss_Dwight_D._Eisenhower

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da će zatražiti znatno povećanje budžeta za “jednu od najvećih modernizacija vojske u američkoj historiji”, piše Tanjug, a prenose regionalni mediji.

Trump je u govoru na Konferenciji republikanskih aktivista (CPAC) rekao da ima planove za jačanje američke vojske, koja je već najsnažnija borbena sila u svijetu, i druge inicijative, ali nije o tome dao više detalja.

Kako je naveo, cilj mu je suštinsko unapređenje vojske u ofanzivnim i defanzivnim kapacitetima uz zahtjev za značajno povećanje troškova koje će učiniti odbranu SAD “veću, bolju i jaču nego ikad”.

“Nadajmo se da je nikad nećemo upotrijebiti, ali niko ne treba da se petlja sa nama. Niko. Biće to jedna od najvećih vojnih modernizacija u američkoj historiji”, poručio je američki predsjednik.

Ranije je Reutersu rekao da želi da ojača američki nuklearni arsenal kako bi osigurao da SAD budu u tom smislu predvodnik, jer su, kako je naveo, zaostale po svojim kapacitetima u toj vrsti naoružanja.

Trump se požalio i na rusko razmještanje krstarećih raketa kao na kršenje sporazuma o kontroli naoružanja, dodajući da će to pitanje pokrenuti prilikom kada i ako se bude sreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na to je reagovao predsjednik Komiteta za međunarodne odnose Vijeća Ruske Federacije Konstantin Kosačev upozorivši da bi ta Trumpova najava mogla da pokrene novu trku u naoružanju između Washingtona i Moskve.

On je rekao da će, ako slogan Trumpove kampanje “Učinimo Ameriku ponovo velikom” znači nuklearnu dominaciju, to će vratiti svijet u najgore vrijeme hladnoratovske trke u naoružanju.

Kosačev je ocijenio da je ovo “najalarmantnija Trumpova izjava po pitanju odnosa sa Rusijom”, prenosi Reuters.

Kako je dodao, tokom Hladnog rata Sovjetski Savez i SAD uvidjeli su da je postizanje nadmoći opasno i prihvatili doktrinu jednakosti kao najbolji način za osiguranje mira.
NV

Na vrh