Trump najavio slanje dodatnih vojnika u Afganistan za borbu protiv talibana

22. Aug 2017. | 17:23 | NV
trump(5)

Američki predsjednik Donald Trump u svom obraćanju javnosti u ponedjeljak najavio je povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu, u sklopu nove strategije za tu regiju, najavivši borbu do pobjede u najdužem ratu u kojem Amerika učestvuje, piše agencija Patria.

Trump je u svom govoru iz vojne baze u blizini Washingtona poručio kako njegov novi pristup imao za cilj spriječiti da Afganistan postane sigurno utočište islamističkih militanata usmjerenih na napad na Sjedinjene Države.

Trump je prije nego što je postao predsjednik u više navrata kritikovao svoje prethodnike zbog, kako je kazao, loše strategije u Afganistanu. Sada se suočio s istim problemima, talibani u Afganistanu jačaju iz dana u dan, dok je vlada u Kabulu slaba i nema pravi odgovor na taj problem.

Poručio je kako američki neprijatelji u Afganistanu trebaju znati da se ne mogu nigdje sakriti i da ni jedno mjesto nije izvan dohvata američkog oružja.

“Naše će se snage boriti za pobjedu”, poručio je američki predsjednik.

U govoru s malo detalja, Trump nije rekao koliko će vojnika biti dodatno poslano u Afganistan niti je dao vremenski rok za okončanje prisutnosti SAD-a u Afganistanu kao ni za pritisak na Pakistan, Indiju i NATO saveznike da pojačaju vlastite aktivnosti.

Američki mediji objavili su kako je Trump potpisao ugovor s ministrom odbrane Jamesom Mattisom o slanju oko 4.000 dodatnih vojnika na 8.400 koliko ih je sada u Afganistanu.

Trump je najavio i strožiji pristup prema Pakistanu ukoliko ta zemlja ne bude više sarađivala u borbi protiv militanata koji se kriju u Pakistanu.

 

NV / NAP

Na vrh