Trump: Nema dosluha s Rusijom, ispitati Hillary Clinton i demokrate

31. Oct 2017. | 08:00 | NV
trump-2

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da njegov izborni štab nije bio u dosluhu s Rusijom, pošto je jučer priveden bivši šef njegovog izbornog štaba u okviru istrage o navodnim vezama s Rusijom.

Bivši šef Trumpovog izbornog štaba Paul Manafort i njegov saradnik Rick Gates, u okviru istrage o navodnim vezama Trumpa i Rusije, optuženi su po 12 tačaka, među kojima su zavjera protiv SAD i pranje novca, mada se u optužnici ne spominje Trump, već je povezana s Manafortovim ranijim radom za ukrajinske zvaničnike povezane s Moskvom.

Trump je na Twitteru tražio i da se ispitaju njegova rivalka na izborima Hillary Clinton i Demokratska partija, ne navodeći, međutim, zašto bi oni trebalo da budu predmet istrage.

“Žalim, ali ovo je bilo godinama prije nego što je Paul Manafort postao dio Trumpove kampanje. Ali, zašto kvarna Hillary i demokrate nisu u fokusu. Također, NIJE BILO DOSLUHA” (s Rusijom), naveo je Trump na Twitteru.

Jučer otpečaćena optužnica protiv Manaforta i njegovog saradnika Ricka Gatesa je prva u okviru istrage koju vodi bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Mueller.

Optužnica sadrži 12 tačaka, među kojima je i plan za pranje novca, neprijavljivanje rada kao stranog agenta, davanje lažnih izjava i više tačaka za neprijavljivanje računa u stranim bankama.

Manafort i Gates su optuženi da su provukli desetine miliona dolara iz isplata kroz strane kompanije i bankovne račune.

U optužnici se navodi da su novac prebacivali preko tajnih bankovnih računa na Kipru, Sent Vinsentu i Grenadinima i Sejšelima. Ukupno je preko tih računa prošlo više od 75 miliona dolara. Manaford je optužen za pranje više od 18 miliona dolara.

Manafort je smjenjen sa čela Trumpovog izbornog štaba u augustu prošle godine kada su se pojavili navodi da je organizovao tajnu lobističku operaciju za proruske snage u Ukrajini. AP je također izvjestio da je Manafort prije deset godina zastupao ruskog milijardera s ciljem da promoviše interese ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Robert Mueller je imenovan za specijalnog savjetnika u maju da vodi istragu Ministarstva pravde da li je Moskva bila povezana s Trumpovim izbornim štabom. On je imenovan sedam dana pošto je Trump smijenio Jamesa Comeya sa čela FBI-ja koji je tada vodio sličnu istragu.

Protiv Manaforta je već vođena istraga zbog njegovog poslovanja u Ukrajini i rada za njenog bivšeg, proruskog predsjednika Viktora Janukoviča koji je svrgnut 2014. godine. Ta istraga je uključena u Muellerovu istragu.

Manafort se nedavno prijavio u Ministarstvu pravde kao strani agent zbog rada za Ukrajinu. Retroakltivno prijavljvanje je prešutno priznaje da je radio u Washingtonu kršeći federalne zakone o transparentnosti, navodi AP.

Gates je dugogošnji saradnik Manforta. Njegovo ime se pojavljuje u dokumentima povezanim s firmom koju je Manafort osnovao na Kipru.

 

NV / Beta

Na vrh