Trump: Nema pomoći Palestincima dok se ne vrate pregovorima, nisu nas poštovali

25. Jan 2018. | 21:01 | NV
trump(5)

Predsjednik SAD Donald Trump zaprijetio je danas da će novac za pomoć Palestincima biti uskraćen sve dok se ne vrate pregovorima s Izraelom.

Trump je to rekao na sastanku s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Američki lider je 6. decembra saopštio da priznaje Jeruslem kao samo izraelski, što je izazvalo gnjev Arapa i navelo Palestince da izjave kako SAD ne mogu više imati ulogu poštenog posrednika u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Trump je danas rekao da ta odluka ima posljedice, navodeći da SAD daju “stotine miliona dolara za Palestince” i dodavši da “taj novac ne ide njima ako ne sjednu i pregovoraju o miru”, prenio je AP.

Nije bilo odmah jasno na koji novac je Trump mislio u svojoj prijetnji. Washington je dao preko pet milijardi dolara za ekonomsku i sigurnosnu pomoć Palestincima od sredine 90-tih godina. Godišnja ekonomska pomoć od 2008. godine je oko 400 miliona dolara, a veći dio te pomoći je za razvojne projekte.

Prošle sedmice je Trumpova administracija uskratila više od polovine mjesečnih davanja, 65 miliona dolara, Agenciji UN za pomoć palestinskim izbjeglicama UNWRA. Najavljeno je da će se dati 60 miliona dok ta Agencija na prođe kroz “fundamentalno preispitivanje”.

Netanyahu je danas pohvalio Trumpovu odluku o Jerusalemu ponovo je označivši je historijskom. On se sastao sa Trumpom poslije posjete potpredsjednika SAD Mikea Pencea Izraelu.

Pence je rekao izraelskim poslanicima da SAD namjeravaju da presele svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem do kraja 2019. godine. Trump predviđa otvaranje “male verzije ambasade”, kako je rekao, u neko doba sljedeće godine. Pence se nije sastao s palestinskim liderima.

“Oni nas nisu poštovali prošle sedmice jer nisu dozvolili da ih naš veliki potpredsjednik vidi. Poštovanje se mora ukazati SAD ili mi nećemo ići dalje”, rekao je Trump.

 

NV / Beta

Na vrh