Trump: Nosač aviona USS Gerald R. Ford je simbol naše moći

23. Jul 2017. | 07:58 | NV
uss gerald ford

Sjedinjene Američke Države porinule su najjmoderniji nosač aviona na svijetu, prenose američki mediji.

Nosač aviona USS Gerald R. Ford je prvi američki novoizgrađeni nosač aviona u posljednjih 40 godina, nakon što je se tada počelo sa proizvodnjom nosača aviona USS Nimitz, piše Fox News. U njega je uloženo 13 milijardi dolara, odnosno više od prvobitno planiranih 10,5 milijardi, a izgradnja je počela tokom 2009. godine.

Ovaj brod dug 338 metara moći će da primi 2 600 mornara, odnosno 600 manje od pomenutog Nimitza, ali ipak će biti bolji i efektivniji. Naime, manji broj mornara govori o njegovoj tehnološkoj superiornosti. Pored toga USS Gerald Ford ima za 33% posto brže uzlijetanje aviona, novi katapult za avione te različita druga vojna i tehnološka dostignuća.

Američki predsjednik Donald Trump nije krio oduševljenje brodom s kojeg se obratio. Rekao je da je njegov prethodnih Barack Obama zapostavio vojsku i njenu modernizaciju, a da to on sada mijenja. Novi nosač aviona Trump vidi kao simbol nove ere u kojoj “svi znaju da Amerika dolazi i da dolazi snažna”, prenosi NBS.

Dodao je da je nosač aviona američka “poruka svijetu od 100 hiljada tona” i pokazuje američku vojnu moć.

“Gdje god da se na horizontu pojavi ovaj brod, naši prijatelji će osjetiti smirenost, a naši neprijatelji će se tresti od straha, jer svi znaju da Amerika dolazi i da dolazi snažna”, poručio je Trump.

 

NV / foto Fox News

Na vrh