Trump o odnosima prema Kubi: Poništavam jednostrani Obamim dogovor

17. Jun 2017. | 08:31 | NV
trump-2

Američki predsjednik Donald Trump poništio je dogovore koje je s Kubom postigao njegov prethodnik Barack Obama.

Obraćajući se Kubancima nastanjenim u Sjedinjenim Američkim Državama, na Floridi u “Maloj Havani”, rekao je da neće biti ukidanja sankcija Kubi.

“Na snazi, momentalno. Otkazujem jednostrani dogovor prethodne administracije sa Kubom”, rekao je Trump i dodao je da će SAD “tražiti mnogo bolji dogovor za Kubance u SAD”.

Trump je rekao da Kubi neće ukinuti sankcije “dok svi politički zatvorenici ne budu slobodni, sloboda govora i okupljanja ne bude poštovana, sve političke partije legalizovane te ne budu zakazani slobodni izbori pod međunarodnim monitoringom.”

Raula Castra i njegovu vlast je nazvao “brutalnom” i poručio da je “uz Božiju pomoć, slobodna Kuba nešto što ćemo uskoro postići.”

“Bolje je za Ameriku da ima slobodu u svojoj hemisferi, bilo na Kubi, bilo u Venecueli”, rekao je Trump i dodao da “nećemo više biti šutljivi prema komunističkoj opresiji.”

Na Floridi je bio prisutan i senator Marco Rubio, koji je Trumpu pomogao u uvođenju restrikcija Kubi.

Podsjetimo, Obama je ponovo otvorio američku ambasadu u Havani, omogućio američkim turistima da posjećuju Kubu i dozvolio određenim kompanijama da posluju sa kubanskim.

 

NV

Na vrh