Trump optužio Comeya za kukavičluk i laganje pred američkim Senatom

11. Jun 2017. | 20:12 | NV
Trump Comey

Američki predsjednik Donald Trump optužio je bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Jamesa Comeya za “kukavičluk” jer je prošlog mjeseca dao medijima svoje bilješke o tome da je Trump od njega tražio da odustane od istrage mješanja Rusije u prošlogodišnju predizbornu kampanju u SAD, prenosi RTS.

“Mislim da će curenje informacija Jamesa Comeya u medije imati veće posljedice nego što iko ikada može da zamisli. Da li je ilegalno? To je veoma kukavički”, napisao je Trump na Twitteru čime je, kako je ocijenila agencija FP, ostavio “otvorena vrata” za razne interpretacije njegove izjave.

Trump je u jučer, u subotu, izjavio da je “100 posto” voljan da svjedoči pod zakletvom o razgovorima s bivšim direktorom Federalnog istražnog biroa, optuživši ga da je lagao svjedočeći u Senatu Kongresa SAD.

S druge strane, Comey je u četvrtak rekao u Senatu da je Trumpova administracija “naprosto” širila “laži” i “oklevetala” njega i FBI, i da ga je Trump smjenio da bi time uticao na istragu mješanja Rusije u predsjedničke izbore u SAD i povezanosti Trumpovog izbornog štaba s ruskim vlastima.

Trump je ukazao da ništa u Comeyovom svjedočenju nije ukazalo na postojanje njegovog dogovora s Rusijom ili, kako je naveo, na ometanje pravde.

Američki predsjednik je negirao da je bilo kada od Comeya zatražio “lojalnost”, što je u suprotnosti s tvrdnjama Comeya o detaljima s večere u četiri oka u Bijeloj kući, koje je dao pod zakletvom.

 

NV / foto RTS

Na vrh