Trump: Palestinci nisu posvećeni sklapanju mira, a ni za Izrael nisam siguran

11. Feb 2018. | 15:12 | NV
trump(10)

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je u intervjuu koji je danas objavljen da jevrejska naselja na Zapadnoj obali komplikuju zadatak sklapanja mira s Palestincima.

On je za izraelski list Israel Hayom (Izrael danas) također rekao da nije siguran da su Izrael i Palestinci posvećani postizanju mirovnog sporazuma.

Trump smatra da “obje strane moraju da učine značajne kompromise kako bi se postigao sporazum o miru”. Na pitanje kada će mirovni plan SAD biti objavljen, Trump je odgovorio: ” Vidjećemo šta će se desiti, u ovom trenutku Palestinci nisu voljni da sklope mir, nisu”.

“Što se tiče Izraela, nisam siguran također da je spreman da sklopi mir tako da moramo da čekamo i vidimo šta će se desiti”, rekao je američki lider.

Osvrćući se na jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali on je ocijenio da “naselja komplikuju na drugačijem nivou i to je uvijek komplikovano u sklapanju mira tako da Izrael mora da djeluje oprezno u vezi s naseljima”.

Israel Hayom, čiji je vlasnik veliki donator Republikanske stranke američki milijarder Jevrejin Sheldon Adelson, smatra se bliskim premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu.

U izvodima intervjua koji su objavljeni u petak Trump je ocijenio da je njegovo saopštenje 6. decembra kojim se priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela značajan trenutak njegovog mandata.

Trump smatra da je njegov prethodnik Barack Obama bio “užasan” za Izrael jer je doprinio sklapanju nuklearnog sporazuma s Iranom.

 

NV / Beta

Na vrh