Trump: Posljednji put potvrđujem iranski nuklearni sporazum

13. Jan 2018. | 08:01 | NV
trump-2

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da će još jednom, posljednji put produžiti suspenziju sankcija Iranu kako bi evropske zemlje i SAD mogle da isprave “užasne greške” nuklearnog sporazuma s Teheranom, prenosi Beta.

Na taj način će još najmanje nekoliko mjeseci ostati na snazi historijski nuklearni sporazum iz 2015. godine koji je s Iranom postiglo šest velikih sila SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Iran je prema sporazumu pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Sankcije SAD Iranu biće suspendovane na još 120 dana, navodi BBC.

Bijela kuća želi dogovor s članicama EU koje su potpisale nuklearni sporazum kako bi uvela trajne restrikcije za iranski program obogaćivanja uranijuma. Prema aktuelnom sporazumu, ta ograničenja prestaju 2025. godine.

Trump je oštro upozorio da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma ako on ne bude modifikovan.

“Ovo je posljednja šansa. U odsustvu takvog (novog) sporazuma, SAD neće ponovo suspendovati sankcije (Iranu) da bi ostale dio iranskog nuklearnog sporazuma. A ako u bilo kojem trenutku procijenim da takav sporazum nije moguć, odmah ću izaći iz sporazuma”, naveo je Trump.

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je kako najnovija odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o nuklearnom sporazumu između Irana i velikih sila potkopava čvrsti multilateralni sporazum te da se o njemu ne može ponovno pregovarati.

“Trumpova politika i današnja objava se svode na očajničke pokušaje da se potkopa čvrsti multilateralni sporazum, zlonamjerno kršeći njegove paragrafe 26, 28 i 29. O JCPOA-u (nuklearnom sporazumu) se ne može ponovno pregovarati: bolje bi bilo da umjesto ponavljanja zamorne retorike SAD dovede sebe do njegova punog poštivanja, baš kao Iran”, napisao je Mohammad Javad Zarif na svom Twitter računu.

Ranije je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao da niko nije predložio plan koji bi bio tako efikasan u ograničenju iranskih nuklearnih ambicija.

“Na onima koji se suprotstavljaju (tom sporazumu) je da dođu do boljeg rješenja, jer mi ga do sada nismo vidjeli”, rekao je Johnson.

Podršku stavu Velike Britanije dale su Njemačka, Francuska i Evropska unija, a Rusija i Kina snažno podržavaju dogovor sa Iranom.

 

NV

Na vrh