Trump: Rasizam je zlo

14. Aug 2017. | 21:55 | NV
gallery-1466520354-trump-hat-2

Predsjednik SAD-a Donald Trump osudio je ekstremnu desnicu, neonaciste i simpatizere stare rasističke organizacije KKK, poručivši da je rasizam zlo, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Nakon što je oštro kritikovan zbog nereagovanja u vezi s nasiljem desničarskih ekstremista u Virginiji, Trump je na jedan dan prekinuo godišnji odmor kako bi održao sastanke s predstavnicima Ministarstva pravde i FBI-a.

“Rasizam je zlo. Oni koji podstiču nasilje su siledžije, uključujući Ku Klux Klan, neonaciste, pristalice dominacije bijelaca i druge slične grupe. Oni se odvratno ponašaju prema svemu što je nama Amerikancima drago”, poručio je Trump na konferenciji za medije na kojoj nije bilo dozvoljeno postavljati pitanja.

Trump nije do sada lično osudio nasilje u Virginiji gde se predstavnik radikalne desnice automobilom zaletio u demonstrante na antirasističkom skupu u kojem je stradala jedna djevojka i oko 20 osoba povrijeđeno.

Trump se našao na udaru kritika, čak i njegovih republikanaca, jer je za nasilje okrivio mržnju i netrpeljivost “brojnih strana”, a nije jasno osudio bijele ekstremističke grupe sa skupa.

Generalni direktor američkog farmaceutskog giganta Merk, Kent Frazer, podnio je danas ostavku mesto ekonomskog savjetnika američkog predsjednika.

“Američki zvaničnici moraju da poštuju naše osnovne vrijednosti i da jasno osude sve vidove mržnje, netrpeljivosti i svako izjašnjavanje o nekoj superiornosti koja negira američki ideal da su svi jednaki”, rekao je Frazer.

 

NV / NAP

Na vrh