Trump: Rusija pomaže Sjevernoj Koreji i krši međunarodne sankcije

18. Jan 2018. | 11:00 | NV
trump-putin

Američki predjsednik Donald Trump kaže da Rusija pomaže Sjevernoj Koreji da se snabdjeva i time krši međunarodne sankcije. Trump smatra da je Pjongjang “svakim danom sve bliže” sposobnosti da na SAD ispali raketu dugog dometa, prenose regionalni mediji.

Trump je rekao za Reuters da Rusija uopšte ne pomaže SAD kad je riječ o Sjevernoj Koreji. “Ono što nam Kina pomogne, Rusija to podrije. Drugim riječima, Rusija nadoknađuje (Sjevernoj Koreji) ono što Kina uradi”, dodao je Trump.

Trump je odbio da odgovori na pitanje da li je uopšte počeo bilo kakvu komunikaciju sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom, sa kojim je razmjenjivao uvrede i prijetnje, što je pojačalo tenzije u regionu.

“Sjeo bih sa njim za pregovarački sto, ali nisam siguran da bi to riješilo problem”, rekao je američki predsjednik, napomenuvši da raniji pregovori njegovih prethodnika sa Sjevernom Korejom nisu uspjeli da obuzdaju nuklearni i raketni program Pjongjanga.

Trump je objasnio da nije siguran da bi pregovori doveli do bilo čega smislenog.

“Pregovarali su 25 godina i oni (Sjevernokorejci) su izvlačili korist od naših ranijih predsjednika”, rekao je Trump u intervjuu koji je britanskoj agenciji dao u svom Ovalnom kabinetu.

Trump je pozdravio Kinu za napore u ograničavanju snabdjevanja Sjeverne Koreje naftom i ugljem, ali je poručio da bi Peking mogao da učini više kako bi pomogao da se Pjongjang obuzda.

Međutim, Trump je istakao da Rusija, izgleda, “popunjava praznine” koje su Kinezi napravili u snabdjevanju Pjongjanga.

U tom kontekstu, Trump je ocijenio da ruski predsjednik Vladimir Putin “može mnogo toga da učini”.

“Ali, nažalost nemamo mnogo veza sa Rusijom, a u nekim slučajevima je vjerovatno da ono što Kina uzme, Rusija daje. Tako da krajnji rezultat nije dobar koliko bi mogao biti”, rekao je Trump.

Zapadnoevropski bezbjednosni izvori su krajem decembra rekli Rrutersu da su ruski tankeri snabdjeli Sjevernu Koreju gorivom najmanje tri puta proteklih mjeseca, prevozeći robu morskim putem, što predstavlja kršenje međuanrodnih sankcija protiv Pjognaganga, dok je Rusija negirala da krši te sankcije.

Sjeverna Koreja se oslanja na uvezeno gorivo kako bi održala funkcionisanje svoje posustale ekonomije, a također joj je nafta potrebna za program interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearnog oružja.

Američki predsjednik upozorio je u intervjuu Reutersu da je Pjongjang “svakog dana sve bliži mogućnosti da pošalje raketu SAD, premda još nije dotle stigao”.

Također, pozdravio je pregovore između Sjeverne i Južne Koreje o učešću sjevernokorejske delegacije na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji idućeg mjeseca, istakavši da bi to mogla biti početa faza u ublažavanju krize.

Trump nije želio da odgovori na pitanje da li SAD razmatraju mogućnost ograničenog napada iz predostrožnosti kako bi se Pjongjangu pokazalo da su SAD ozbiljne.

“Mi igramo veoma, veoma tešku igru, poker, u kojoj ne želite da otkrijete svoje karte”, zaključio je američki predsjednik.

 

NV / Tanjug

Na vrh