Trump: SAD izlaze iz Transpacifičkog partnerstva

22. Nov 2016. | 07:45 | NV
trump-2

Američki predsjednik u video poruci američkim građanima saopštio je šta će uraditi prvog dana kada dođe u Bijelu kuću.

Moglo bi se reći da se radi o epohalnim potezima, budući da se odnose na svjetsku ekonomiju, otvoreno tržište, ekologiju i nacionalnu sigurnost. Tačnije, plan Donalda Trumpa, kojeg je saopštio putem youtubea saopštio putem youtubea  mogao bi da ima učinke i van granica SAD.

Trump sa svojim tranzicionim timom, kako kaže, detaljno priprema svoje poteze.

Između ostalog Trump je obećao povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Transpacifičkog partnerstva (trgovniski sporazum između SAD i drugih jedanaest država: Australija, Novi Zeland, Kanada, Meksiko, Japan, Bruneji, Singapur, Vijetnam, Malezija, Čile, i Peru), jer on šteti radnim mjestima u SAD. Bernie Sanders je svojevremeno ovaj sporazum kritikovao riječima da je isti napisan na Wall Streetu. Trump je u pomenutom obraćanju taj sporazum opisao kao “potencionalnu katastrofu” za SAD. Umjesto toga, Trump je poručio, SAD će ispregovarati “fer bilateralne spoazume” koji će Americi vratiti industriju i radna mjesta.

Govoreći o energetskom sektoru, Trump želi ukinuti sva ograničenja u proizvodnji energije. U suštini ovo znači manje brige za okoliš, a Barack Obama na tome je vrijedno radio osam godina, uvjeravajući svijet da svi trebaju smanjiti redukciju štetnih plinova. Trump je mišljenja da će ovom odlukom dovesti do pokretanja “miliona vrlo plaćenih radnih mjesta.”

Kada je riječ o pravnim propisima, Trump namjerava da donese zakone kojim će svaki prethodni iz određene oblasti poništiti trenutkom usvajanja novog. Ovim Trump, vjerovatno, želi izbjeći sudske procese i zakonska ograničenja.

Govoreći o nacionalnoj sigurnosti, Trump je rekao da će od ministarstva odbrane i drugih nadležnih tijela tražiti sveobuhvatan plan o zaštiti vitalnih američkih institucija od cyber i svih drugih napada.

Kada je riječ o imigraciji Trump je najavio da će narediti nadležnim provjeru svih zloupotreba viza za boravak u SAD, a koje se odnose na zapošljavanje ljudi na taj način i uzimanje radnih mjesta od Amerikanaca.

Govoreći o etici i radu političara, Trump je najavio “isušivanje močvare”, zabranom da bivši uposlenici američke admnistracije budu lobisti i to na način da po prestanku funkcije neće smijeti lobirati narednih 5 godina, a kada je riječ o lobiranju za strane vlade ta zabrana se odnosi do kraja života bivših uposlenika administracije.

Na kraju, Trump je rekao da želi ponovo izgraditi američku srednju klasu i da će američke građanje i u budućnosti pravovremeno obavještavati na ovaj način.

Međutim zanimljivo je primjetiti da u prvom obraćanju Trump nije spominjao “Obamacare”, odnosno Obamin zakon o zdravstvu za kojeg je u kampanji obećao da će ga ukinuti.

 

NV / foto you tube

 

 

Oznake:

Na vrh