Trump: Trgovinski rat s Kinom odavno je izgubljen

5. Apr 2018. | 15:01 | NV
trump xi

Trgovinski rat s Kinom odavno je izgubljen, izjavio je američki predsjednik Donald Trump, kritizirajući nestručnost svojih prethodnika u srijedu pošto je Peking uzvratio Washingtonu uvođenjem carina na američke proizvode, no ministar za trgovinu Wilbur Ross očekuje da će dvije zemlje ispregovarati sporazum.

“Nismo u trgovinskom ratu s Kinom, taj rat su odavno izgubile glupe ili nesposobne osobe koje su zastupale Sjedinjene Države”, objavio je Trump na Twitteru, prenio je index.hr.

Ponovo je podsjetio na veliki trgovinski deficit s Kinom rekavši da iznosi 500 milijardi dolara, iako je u 2017. zapravo bio 375,2 milijarde.

“Uz krađu intelektualnog vlasništva, to je još 300 milijardi. Tako više ne može”, rekao je.

Nekoliko sati pošto je Trumpova administracija u utorak objavila privremeni popis proizvoda koji će se cariniti po novoj stopi, Peking je uzvratio svojim popisom proizvoda u istom godišnjem iznosu: 50 milijardi dolara.

Kina je izvukla tešku artiljeriju kojom ovaj put gađa strateške proizvode, među kojima su soja, automobili i dijelovi aviona koji čine velik dio njenog uvoza.

Američki ministar za trgovinu Wilbur Ross očekuje da će trgovinske akcije koje su posljednjih dana razmjenjivale Sjedinjene Države i Kina, vrlo vjerovatno, voditi do postizanja sporazuma, ali to ne očekuje prije kraja maja, a moguće je i poslije.

“Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da nakon svega ovoga postignemo neke dogovore”, rekao je Ross u srijedu u intervjuu za CNBC.

Ross je izjavu dao nakon što je ranije u srijedu Kina uzvratila sankcijama.

“Vrlo je teško odrediti vremenski rok za pregovore koji su tako kompleksni”, kazao je, također, Ross, koji očekuje da će se druge zemlje “pridružiti u akciji protiv Kine” zbog njene trgovinske prakse.

Inače, Trump je u svojoj predsjedničkoj kampanji obećao da će se boriti protiv velikog deficita koje imaju SAD u trgovini sa pojedinim državama. Trump je najavio preispitati sve takve slučajeve i potom sklapati, kao je objasnio “fer” odnose u trgovini.

 

NV

Na vrh