Trump: U trgovini s SAD mora se ophoditi na fer način, SAD mora smanjiti trgovinski deficit

14. Nov 2017. | 14:02 | NV
trump(5)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas na kraju svoje azijske turneje da sve zemlje koje trguju sa SAD “znaju da su se pravila promijenila”.

“Prema Sjedinjenim Državama mora se ophoditi na fer i recipročni način”, napisao je Trump u Twitter poruci iz Manile, posljednjeg mjesta na njegovoj turneji prije nego što krene nazad za Washington kasnije danas.

“Masivni trgovinski deficiti moraju brzo da se smanje”, napisao je on o manjkovima na američkoj strani.

To je tema koju je Trump neprestano isticao tokom dvosedmičnog putovanja u okviru koga je posjetio Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine, uključujući i bilateralne susrete sa vođama tih zemalja.

Trump naglašava da će deficiti od više milijardi dolara u korist trgovinskih partnera SAD, biti svedeni na nulu, i da opšta trgovinska razmjena mora da bude fer i uzajamno profitabilna.

U izjavi neposredno po dolasku na treći i posljednji samit tokom putovanja, godišnji samit vođa zemalja istočne Azije, on je napisao komentar osvrćući se na skup od prethodnog dana, sastanak Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

“Upravo stigao na ASEAN50 na Filipinima za posljednju stanicu sa svjetskim vođama. Dovešće do FER TRGOVINSKIH SPORAZUMA, ne kao horor predstave prošlih administracija. Zatim odlazim za Washington D.C. Stekao sam mnogo dobrih prijatelja”.

U Manili na konferenciji Asocijacije zemalja jugoistočne azije (ASEAN) i kasnijem Istočnoazijskom samitu, Trump se trudio da pojača veze sa zemljama tog regiona sa ciljem da sklopi bilateralne trgovinske sporazume rađe nego multilateralne i da poveća pritisak na Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa.

 

NV / Beta

Na vrh