Trump “ubjedio” danskog premijera da izdvaja više novca za vojsku

17. Nov 2016. | 08:49 | NV
rasmussen danska

Danska je spremna poveća davanja za vojsku i nacionalnu sigurnost, izjavio je danski premijer Lars Løkke Rasmussen nakon telefonskog razgovora sa novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom, prenosi Tanjug.

Reuters podsjeća da je Trump tokom kampanje za predsjedničke izbore kritikovao saveznike iz NATO, tvrdeći da ne plaćaju dovoljno za sopstvenu odbranu i navodeći da SAD plaćaju nesrazmjernu količinu novca.

Agencija navodi da Danska troši oko 1,2 posto BDP na odbranu, a NATO je državama članicama postavio cilj da troše dva posto BDP na odbranu.

“Vlada sprema mjere za povećanje davanja na vojsku i nacionalnu sigurnost”, saopštio je Rasmussen nakon razgovora sa Trumpom, koji je ocjenio “prijateljskim i konstruktivnim”.

Ovakav razvoj situacije upućuje da Trump vjerovatno neće ići ka velikim promjenama u američkoj politici, već da će od saveznika tražiti da preuzmu dio tereta. Iz vrha Evropske unije je stigla najava prije nekoliko dana da će tako evropske države i postupiti, jer je nepravedno da SAD troši puno više od novca od ostalih u namjeri da se osigura “kolektivna sigurnost.”

 

NV / foto wikimedia

Na vrh