Trump uveo do sada najoštrije sankcije protiv Pjongjanga: Ako sankcije propadnu vrlo loše za svijet

24. Feb 2018. | 07:59 | NV
kim-trump reuters

Vlada američkog predsjednika Donalda Trampa uvela je novu seriju sankcija protiv Sjeverne Koreje koje će pogoditi više od 50 brodova, špediterskih kompanija i trgovinskih firmi, ciljanih na snabdjevanje te zemlje gorivom i novcem, prenijela je Beta.

To je najnoviji pokušaj da se izvrši pritisak na Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog programa, rekao je jedan visoki američki zvaničnik.

Trump je sankcije objavio na konferenciji konzervativaca, poslije čega je usljedilo saopštenje Ministarstva finansija.

SAD nastoje da kazne Sjevernu Koreju zbog nepoštovanja restrikcije UN, te će joj uskratiti prihod i resursi za razvoj nuklearnog programa i balističkih raketa koje počinju da predstavljaju opasnost za američko kopno.

Trump je rekao da se radi o “najvećem setu novih sankcija ikada do sada” protiv Sjeverne Koreje.

“Ministarstvo finansija uskoro će preduzeti nove mjere da prekine izvore prihoda i nafte, koje režim koristi da finansira svoj nuklearni program i da održava svoju vojsku, Mjere će biti usmjerene na 56 brodova, transportnih kompanija i trgovinskih firmi koje pomažu Sjevernoj Koreji da izbjegne sankcije”, navodi se u odlomcima Trumpovog govora, podjeljenog medijima.

SAD uvode sankcije protiv Sjeverne Koreje od 2008. godine i najnovije restrikcije biće dodate na novembarske koje su bile usmjerene na sjevernokorejsku trgovačku mornaricu i na kineske kompanije koje trguju s Pjongjangom.

Ujedinjene nacije su u decembru uvele novu seriju sankcija koje je podržalo svih 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti. One su uključivale mjere da se smanji sjevernokorejski uvoz nafte za 90 posto.

Zimske Olimpijske igre koje se upravo održavaju u Južnoj Koreji, bile su prilika za ublažavanje tenzije i obnavljanje pregovora, ali se u tome nije odmaklo.

 

Trump: Ako sankcije propadnu, faza dva – vrlo loše za svijet

Trump je izjavio je da će SAD preći na “fazu dva”, ukoliko sankcije protiv Sjeverne Koreje ne daju rezultat, prenosi Tanjug.

Reuters primjećuje da Trump nije precizirao šta bi to značilo.

“Ne mislim da ću bas igrati na tu kartu, ali moraćemo da vidimo. Ako sankcije ne daju rezultat, moraćemo da idemo na fazu dva”, rekao je Trump novinarima.

Kako je dodao, “faza dva može biti veoma teška stvar, može biti veoma, veoma nesretna za svijet”.

Trump je, ipak, naglasio da se nada da će sankcije biti uspješne.

 

NV

Na vrh