Trump uveo takse na uvoz čelika i aluminijuma

9. Mar 2018. | 07:59 | NV
trump-2

Američki predsjednik Donald Trump uveo je takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD zanemarujući upozorenja svojih brojnih saveznika na čelu sa EU.

Trump, okružen radnicima iz industrije čelika u Bijeloj kući je potpisao sporni proglas kojim se uvode visoke takse u jasnom skretanju ka protekcionizmu, 13 mjeseci od stupanja na dužnost.

On je rekao da je to bilo obećanje iz njegove predizborne kampanje.

Takse od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto za aluminijum stupiće na snagu za 15 dana.

U dugo isčekivanoj izjavi Trump je rekao da SAD reaguje na “napad na našu zemlju” i da  je višak uvezenog čelika i aluminijuma apsurdan i škodi američkim radnicima i industriji.

On je rekao da je američka industrija “opustošena agresivnom vanjskotrgovinskom praksom”.

“To je zaista napad na našu zemlju”.

Izuzete “za sada” će biti Kanada i Meksiko. Kako će se dalje stvari odvijati o ovom pitanju za te dvije zemlje zavisiće od tekućih pregovora o reviziji Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Prema navodima jednog američkog zvaničnika sve zemlje pogođene taksama mogu da pokrenu razgovore sa SAD da i one pregovaraju o mogućem izuzeću.

Ova odluka će kako se očekuje izazvati jaku reakciju Evropske unije koja već nekoliko dana govori da bi trgovinski rat bio štetan za sve i da priprema uzvratne mjere.

Evropljani izvoze čelik u vrijednosti od oko pet milijardi eura i milijardu eura aluminijuma godišnje u SAD.

 

NV / Beta

Na vrh