Trump uvodi nove tarife Kini

23. Mar 2018. | 09:15 | NV
trump(10)

Sjedinjene Američke Države uvešće tarife na kinesku robu u vrijednosti od 50 milijardi dolara i ograničiće kineska ulaganja u SAD kao odgovor na navodnu krađu intelektualne svojine, saopštila je Bijela kuća.

U saopštenju se navodi da su ove mjere neophodne kao zaštita od nefer konkurencije kineske državne ekonomije, kao i da se tarife većinom odnose na tehnološke proizvode, prenijela je Srna.

Bijela kuća napominje da dugogodišnji razgovori nisu urodili plodom, te da Peking ohrabruje krađu ili transfer intelektualne svojine.

Kina je odgovorila da je spremna da uzvrati “neophodnim mjerama”.

Bijela kuća je saopštila da je analizom kineske ekonomske politike utvrđen niz nekorektnih praksi Kine, uključujući restrikcije stranog vlasništva zbog čega strane kompanije moraju da mijenjaju ili prebacuju tehnologiju, prenosi BBC.

Također, Bijela kuća tvrdi da je Kina uvela nekorektne uslove američkim kompanijama, da usmjerava ulaganja u američku stratešku industriju i provodi i podržava cyber napade.

Bijela kuća navodi da ima listu od više od 1.000 proizvoda koji će biti meta tarifa. Kompanije će imati prilike da komentarišu ovu odluku prije nego lista definitivno stupi na snagu.

Podsjetimo, Trump je prije dvije sedmice uveo takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD i Evropskoj uniji.

Evropska unija, a kasnije i Kina, upozorile su Trumpa na mogućnost ekonomskog rata sa velikim posljedicama za svjetsku ekonomiju.

 

NV / Srna

Na vrh