Trump: Zatvor u Guantanamu ostaje otvoren

31. Jan 2018. | 11:36 | NV
53588

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je ukaz u kojem predlaže da zatvor u Guatanamu ostane otvoren, čime je prekinuo pokušaj svog prethodnika Baracka Obame da zatvori taj objekat.

Trump je potom u govoru u Kongresu rekao sinoć da je ministru odbrane Jamesu Mattisu naložio da preispita vojnu politiku zatvora uz preporuku da bi neke zatvorske jedinice poput Guantanama trebalo da ostanu otvorene.

Američka vojska je za vrijeme predsednika Georga W. Bush izgradila zatvor u pomorskoj bazi na istočnoj strani Kube pod kontrolom SAD.

U Guantanamu, koji je bio namenjen za zatvorenike osumnjičene za terorizam, sada se nalazi 41 osoba protiv kojih nije podignuta optužnica ali nijhovo oslobođenje nije na dnevnom redu američkih vlasti.

Trump je tokom predizborne kampanje rekao da će zatvor “napuniti lošim momcima”.

Tim ukazom su okončani napori Obame koji je 2009. godine donio ukaz o raspuštanju tog zatvora, ali taj prijedlog tada nije naišao na odobrenje Kongresa.

Obama je ipak uspio da desetine zatvorenika iz Guantanama pošalje u druge zemlje u nastojanju da zatvori taj objekat na Kubi.

 

NV / Beta

Na vrh