Trumpov čovjek za Balkan: Uloga Rusije na Balkanu sve destruktivnija

12. Mar 2018. | 23:01 | NV
Wes Mitchell

“Američki plan za Kosovo” je špekulacija i “kreativno novinarstvo”, izjavio je u Prištini pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Wes Mitchell nakon sastanka sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem. On je svoje prvo putovanje na Balkan u toj funkciji započeo posjetom Kosovu.

Srbijanski mediji su uoči njegovog dolaska prenijeli da će Mitchell tokom posjete Srbiji predsjedniku Aleksandru Vučiću predstaviti plan koji predviđa šira ovlaštenja za Zajednicu opština sa srpskom većinom, a da će Kosovo zauzvrat dobiti mjesto u Ujedinjenim narodima, prenosi Radio Slobodna Evropa,

“Nisam došao ovdje da objelodanim bilo kakav specifičan plan već sam došao da se angažujem sa Kosovom i Srbijom za njihovu zajedničku budućnost, kako bi razgovarali o dijalogu i o njihovom zajedničkom evropskom putu kao države Zapadnog Balkana i pozdravljam takve diskusije”, izjavio je on na konferenciji za novinare.

Također, govorio je i o porastu ruskog uticaja na Balkanu.

Odgovarajući na pitanje da li SAD vide porast ruskog uticaja, posebno na sjever Kosova, američki zvaničnik je odgovorio:

“Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem dijelu Balkana, podrivajući demokratske institucije. Bili smo jasni u našim razgovorima sa Rusima da to nije ni u njihovom interesu, ali ni u interesu naroda ovog regiona”, kazao je Trumpov glavni čovjek za Balkan.

 

NV / INS

Na vrh