Trumpova administracija potvrdila sankcije Dodiku

4. Feb 2017. | 08:01 | NV
dodik(55)

Američko Ministarstvo finansija potvrdilo je sankcije za Milorada Dodika predsjednika RS, a SAD uvele su sankcije i Iranu. Današnjom objavom samo su potvrđene aktivnosti američke administracije od 17. januara kada je Dodik stavljen na američku “crnu listu” piše bh. novinska agencija Patria.

Iz Američke ambasade u Sarajevu također su potvrdili da je lista ažurirana, i da nema nikakvih promjena u odnosu na akciju koja je prema Dodiku preduzeta prošlog mjeseca.

Dodik je nakon uvedenih sankcija kazao da će izaći na vidjelo da li je u svemu bilo onih iz BiH i RS-a koji su utjecali na to da bude stavljen na crnu listu. Dodao je da odluka američke administracije neće utjecati na njegove stavove.

Posebno je kritikovao ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack za koju je kazao da je “odlazeća” i da je lažno informirala zvanični Washington o stanju u BiH.  No, Cormack je karijerni diplomata i ona ostaje u BiH u punom svom kapacitetu.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

“Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje”, saopćeno je ranije iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

 

NV / nap.ba

Na vrh