Trušin: Region danas žanje plodove “Arapskog proljeća” iz 2011. godine

5. Apr 2018. | 11:21 | NV
syria-2015-photos

Bliski istok i sjeverna Afrika ostaju arene za oštru konkurenciju uz učešće regionalnih centara moći i međunarodnih sila, izjavio je zamjenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije general-major Vasilij Trušin.

Trušin je na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbjednosti rekao da se razmatra direktna veza između imigracije sa Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike i islamizacije Zapadne Evrope, sa rastom terorističke prijetnje na evropskom kontinentu, prenosi “Sputnjik”.

“Region danas žanje plodove “Arapskog proljeća” 2011. godine, koje je umnogome izazvao Zapad. Oni su se u nekim stepenima dotakli praktično svih država regiona. U konfliktima nakon “Arapskog proljeća”, prema ocjenama niza stručnjaka, poginulo je blizu 1,5 miliona ljudi, više od 15 miliona ljudi su postali izbjeglice”, naveo je general.

On je dodao da je epicentar regionalne nestabilnosti već sedam godina Sirija, gdje su terorističke formacije u potpunosti potčinile odrede opozicije i bore se s njima protiv vladinih snaga. “U suštini, u Siriji se građanski rat transformisao u međunarodni konflikt hibridnog karaktera”, istakao je Trušin.

Trušin je dodao da sirijska kriza ima destabilizujući uticaj na susjedne zemlje. “Kompleksna je situacija u Iraku, gdje ostaju opasne nesuglasice, uključujući i one po kurdskom pitanju… U cjelini, Irak, Sirija, Liban, Jemen, Libija ostaju pojasevi nestabilnosti u ovom regionu”, zaključio je general-major.

 

NV / Srna

Na vrh