Tsipras: Makedonska nacija nikada nije postojala

20. Jan 2018. | 19:06 | NV
tsipras

Predsjednik grčke Vlade Alexis Tsipras izjavio je da makedonska nacija nikada nije postojala, prenosi Srna.

Tsipras u intervjuu za atinski dnevnik “Etnos”, koji će biti objavljen sutra, detaljno govori o pitanju u vezi sa nazivom, te opisuje koje ime bi bilo prihvatljivo za njegovu Vladu i naglašava da je posebno važno pitanje u vezi sa iredentizmom.

Ranije je posrednik UN u sporu Matthew Nimetz izjavio je da nijedan prijedlog o imenu ne ugrožava identinet Makedonije, ali nije htio da otkriva ponuđene prijedloge za rješenje višegodišnjeg spora između Skoplja i Atine.

Objedinjena makedonska dijaspora zatražila je ostavku posrednika Nimetza, jer smatra da je on na posljednjem sastanku sa pregovaračima u New Yorku nastavio da krši Privremeni sporazum između Makedonije i Grčke iz 1995. godine i da ne poštuje Univerzalnu deklaraciju u ljudskim pravima.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da se nada da će biti pronađeno rješenje o imenu.

Makedonska Vlada u ponedjeljak će razmotriti rješenja koja je Nimetz predložio Skoplju i Atini na posljednjem sastaku u New Yorku.

Kao moguća imena ponudio je – Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje), prenose skopski mediji.

Zaev je i obećao da će se o novom imenu zemlje građani Makedonije izjasniti na referendumu.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Ključni grčki argument jeste da korištenje imena Makedonija predstavlja “bezbjednosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

Pronalaskom rješenja za ime, koje bi bilo prihvatljivo za Atinu i Skoplje, Makedoniji bi se otvorio put prema NATO savezu, ali i Evropskoj uniji.

 

NV

Na vrh