Turska pozvala svijet da prizna istočni Jerusalem glavnim gradom Palestine

13. Dec 2017. | 13:02 | NV
1(244)

Turska je danas na otvorenju islamskog summita sazvanog nakon američke odluke o priznanju Jerusalema glavnim gradom Izraela, pozvala svijet da prizna istočni Jerusalem kao glavni grad palestinske države.

“Prije svega, palestinsku državu moraju priznati sve zemlje svijeta. Svi se na tomu moramo angažirati”, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na sastanku ministara vanjskih poslova održanom prije summita.

“Moramo potaknuti ostale zemlje da priznaju palestinsku državu u okvirima njezinih granica iz 1967. godine s glavnim gradom istočnim Jerusalemom”, kazao je Cavusoglu.

Jerusalem koji jednako poštuju židovi, kršćani i muslimani, treće je najsvetije mjesto islama, a već se desetljećima nalazi u srcu izraelsko-palestinskog sukoba.

Izrael je osvojio arapski istočni Jerusalem u vrijeme bliskoistočnog rata 1967. godine te ga kasnije pripojio Izraelu, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Prošlosedmična odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jerusalem prizna glavnim izraelskim gradom pokrenula je niz protesta u brojnim muslimanskim zemljama. Turska smatra da će odluka povući svijet u “sukob bez kraja”.

Turska je pozvala čelnika Organizacije za islamsku saradnju koju čini više od 50 muslimanskih nacija, na sastanak u Istanbulu kako bi formulisali zajednički odgovor na Trumpovu odluku.

 

NV /  NAP

Na vrh