Turska zaprijetila Rusiji uvođenjem sankcija

Turska razmatra eventualne mjere protiv Rusije i uvest će sankcije ukoliko to bude neophodno, ali ostaje otvorena za dijalog s Moskvom, izjavio je u utorak turski premijer Ahmet Davutoglu

8. Dec 2015. | 17:24 | S.M
51146


"Spremni smo da razgovaramo i imamo razmjenu mišljenja s Rusijom. Mi, međutim, nećemo dopustiti nikome da nam diktira svoje uslove", izjavio je on na parlamentarnom sastanku.

"Rusija bi trebala uvidjeti da je ovo granica Turske i Sirije. Ljudi s druge strane granice naša su braća i naša je dužnost da štitimo njihova prava i da štitimo našu granicu", kazao je Davutoglu, prenosi Xinhua.

Odnosi između Moskve i Ankare naglo su se pogoršali nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion 24. novembra, navodeći da je ruski avion prekršio turski zračni prostor. Moskva je, ipak, to odlučno negirala i insistirala je da je oboreni avion SU-24 bio iznad Sirije tokom borbene misije.

Ruska vlada je 1. decembra usvojila rezoluciju koja uključuje široke sankcije protiv Turske, u odgovoru na obaranje ruskog aviona.

Rezolucija, koju je potpisao premijer Dmitrij Medvedev, zabranjuje od 1. januara uvoz hrane iz Turske, uključujući smrznuto i svjeće vože i povrće, ribu, kao i kuhinjsku so.

Rezolucijom se prekidaju aktivnosti rusko-turske međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju, kao i svi međusobni sporazumi o trgovini i investicijama.

Rezolucijom se ukida broj godišnjih licenci za 2016. odobrenih turskim teretnim kamionima na 2.000, s mogućnošću da se ukinu sve.

Kako se navodi u rezoluciji, turskim državljanima bez radnog ugovora ili civilnog ugovora, potpisanih prije 31. decembra, neće biti dopušten rad na ruskoj teritoriji od 1. januara naredne godine, prenosi FENA.

Bilateralni sporazumi o bezviznom režimu također su suspendovani, skupa s charter letovima između dvije zemlje, izuzev onih koji imaju za cilj da vrate ruske turiste iz Turske.

Oznake: > >

Na vrh