Turski privrednici u posjeti Bosni i Hercegovini

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić primio je danas članove uprave turske mljekarske kompanije Sütaş, Haydara Yılmaza i İlhana İla, te savjetnika za privredne poslove turske ambasade u Sarajevu Sedata Yıldıza

12. Jan 2016. | 14:45 | K.K
52890

Tokom razgovora u prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministar Dedić je goste upoznao o stanju u sektoru mljekarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine te izazovima s kojima se suočava ova grana poljoprivrede s obzirom na tekuće pregovore o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), posebno u segmentu Tradicionalne trgovine sa Republikom Hrvatskom, jer postoji bojazan da bi pristupanjem SSP-u i ukidanjem carina na proizvode iz EU, konkurencija uništila ionako fragilnu bh. privredu, a napose mljekarstvo.

Izražavajući razumijevanje za tešku situaciju u kojoj se nalazi privreda BiH, a posebice mljekarstvo, predstavnici Sütaşa su ukratko predstavili sve djelatnosti kojima se bavi ova mljekarska kompanija kao lider na tržištu u Turskoj, a i šire. Također su upoznali ministra Dedića o planovima za širenje svoga geografskog obuhvata na zemlje zapadnog Balkana, uz poseban fokus na otvaranje mogućnosti investiranja, jače trgovinske razmjene te saradnje sa predstavnicima BiH mljekarske industrije.

Inače, Sütaş kao vodeća mljekarska grupacija u Turskoj, zemlji koja je jedna od najvećih proizvođača kravljeg mlijeka na svijetu, primjenjuje integralni sistem proizvodnje uz korištenje visoke moderne tehnologije prerade sirovina, te recikliranja otpada. Kompanija ima više od 5.000 zaposlenika te sarađuje sa 28.000 kooperanata, proizvođača mlijeka. Pored proizvodnje mlijeka, čija godišnja prerada prelazi 700 miliona litara, kompanija Sütaş također godišnje proizvede 30.000 MWh električne energije recikliranjem stajskog đubriva i otpada.

Ministar Dedić je, u svjetlu izazova s kojima se suočava bh. poljoprivreda danas, izrazio nadu da će turska vlada i turske kompanije i dalje podržavati i otvarati mogućnosti saradnje sa organima i privrednicima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Predstavnici Sütaşa su posjetu BiH nastavili obilaskom sarajevske mljekare Milkos gdje su održali poslovni sastanak sa rukovodstvom ove vodeće bh. mljekare.

(Agencija FENA)

Na vrh