Turski ratni brodovi ipak neće uploviti u Neum

Vijeće ministara BiH nije dalo saglasnost za održavanje otvorene morske vježbe akademije mornarice Oružanih snaga Republike Turske, koju je tražilo Ministarstvo sigurnosti BiH, a koja je trebala biti održana od 14. do 19. jula ove godine u Neumu, o čemu će Ministarstvo sigurnosti obavijestiti Predsjedništvo BiH, prenosi novinska agencija Patria

8. Jul 2014. | 18:10 | S.M
25399


Podsjećamo da je za ulazak brodova u neumski zaljev negativan stav dala lokalna zajednice koja smatra da bi se prisutnost ratnih brodova negativno odrazila na turističku sezonu i eko –sistem.

Inače, stanovnici Neuma bili su najavili i proteste kako bi se zaštitila čistoća neumskog zaljeva, i razvoj turizma i turističkih djelatnosti od koje većina građana živi. Proteste je podržala i Općina Neum, a sve u cilju zabrane uplovljavanja ratnih brodova u Neum.

"Želeći skrenuti pažnju na problematiku i posljedice koje Neum i njegovi građani trpe konstantnim uplovljavanjem ratnih brodova u neumski akvatorij, i to u srcu turističke sezone, pokrenute su brojne inicijative", kažu iz Općine Neum.

Prvi protest kojim je planirano blokiranje Jadranske magistrale najavljen je za 13. juli, dok je idućeg, 14. jula, najavljen protest barkama i brodicama na moru. Da li će biti otkazani protesti za sada nije poznato.

(Agencija NAP)

Na vrh