Tusk: Britanska vizija poslije Brexita je čista iluzija

24. Feb 2018. | 10:57 | NV
Tusk

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk kaže da je pogled Britanije na njene buduće odnose sa Evropskom unijom, poslije Brexita, “zasnovan na čistoj iluziji”, prenosi Tanjug.

“Ukoliko su navodi medija tačni, plašim se da je stav Britanije danas zasnovan na čistoj iluziji”, rekao je Tusk nakon samita lidera EU.

Lideri EU pozvali su Britaniju da objasni svoju viziju budućih odnosa kako bi Tusk mogao da pripremi smjernice za pregovore o tom pitanju narednog mjeseca, navodi AP.

Tusk je rekao da će EU usvojiti smjernice “bez obzira na to da li je Britanija spremna s svojim vizijama naših budućih odnosa ili ne”.

“Prirodno bilo bi mnogo bolje da jeste, ali mi ne možemo da stojimo sa strane i čekamo”, rekao je Tusk.

Tusk će se u četvrtak sastati sa britanskom premijerkom Theresom May, saopšteno je ranije iz njegove službe za odnose s medijima.

Tusk i May sastaće se dan prije nego što bi britanska premijerka trebalo da održi govor u kojem će predstaviti viziju Londona o odnosima sa EU poslije Brexita, prenio je Reuters.

U tom govoru britanske premijerke, predviđaju mediji, predložiće se da Velika Britanija zadrži pojedine segmente zakonodavstva EU i pledirati da se neke veze Londona i Brisela i dalje održe baš kao prije Brexita.

 

NV

Na vrh