Tusk: Za Evropu je najsigurnije da Francuzi izaberu Macrona ili Fillona

22. Apr 2017. | 18:44 | NV
34572

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je danas da bi za Evropu bilo najsigurnije da Francuzi sutra na predsjedničkim izborima izaberu nekog od proevropskih kandidata Emmanuela Macrona ili Francoisa Fillona, premda on procenjuje da će u drugi krug ući kandidatkinja francuskih nacionalista Marine Le Pen.

“Nadam se i to govorim u evropskom, ali i u poljskom interesu da finale u Francuskoj neće proći uz neka dramatična iznenađenja”, kazao je danas poljskim medijima Tusk u Sopotu, na sjeveru Poljske, gdje slavi svoj 60. rođendan.

Tusk je naglasio da, mada želi da bude neutralan, smatra da je za Evropu sigurno bolje da u prvom krugu i kasnije eventualno u drugom krugu predsjedničkih izbora, pobjede kandidati koji su očigledno proevropski.

“U Francuskoj je najviše proevropski orijentisan i najsigurniji iz ugla interesa Poljske (centrista) Emmanuel Macron, kao i moj saborac iz političke porodice i moj prijatelj Francois Fillon koji je možda malo više euroskeptičan, ali i on je siguran izbor za Evropu i Poljsku”, kazao je Tusk.

Po ocjeni Tuska, ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj 7. maja mogu da očekuju Macron i Marine Le Pen.

Tusk je svoj 60. rođendan danas u Sopotu proslavio prijateljskom fudbalskom utakmicom s radnicima zadruge u kojoj je i on radio kao fizički radnik 1980-tih godina, kada mu je komunistički režim zbog disidentske aktivnosti onemogućio da se bavi svojom profesijom historičara.

Tusk je od njih na poklon za rođendan dobio dres kluba za koji navija “Lechia Gdansk”, ali, umjesto broja, na njemu je rezultat 27:1. To je podsjećanje sadašnjih poljskih vlasti konzervativne euroskeptične stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog da ih je Tusk nedavno s tim rezultatom pobjedio u EU, kao što ih je i ranije, osam godina, pobjeđivao na svim nivoima izbora u Poljskoj.

Uprkos nastojanju vlade poljske premijerke Beata Maria Szydło da to po svaku cijenu spriječi, Tusk je u martu ponovo izabran na čelo Evropskog vijeća i to rezultatom glasanja 27:1. Protiv Tuska je glasala samo Poljska, a podržalo ga je svih ostalih 27 članica, čak i Mađarska, najbliža saveznica Poljske, od koje je Kačinjski očekivao da će se makar uzdržati.

 

NV / Beta

Na vrh