U 2016. godini zabilježen globalni rast putničkog avio saobraćaja

6. Jan 2017. | 22:51 | O. H.
aerodrom3

U odnosu na 2015. godinu ukupna masa putničkog avio saobraćaja u prošloj godini porasla je za šest procenata, a kao navodi Organizacija za putnički avio saobraćaj (Civil Aviation Organization), za taj porast zaslužne su takozvane “lowcost” avio kompanije.

Izvor navodi, a prenosi Agencija France Press, da je minule godine avionima prevezeno tri milijarde i sedam stotina miliona putnika.

Posmatrano po regijama najveći rast prevoza putnika zabilježen je u zoni Bliskog Istoka (11.2 posto), a slijede Azija (8 posto), Južna Amerika (6.5 posto) i Afrika (5.7 posto), dok su Evropa (4.3 posto) i Sjeverna Amerika (3.5 posto) zabilježile nešto skromniji rast.

Organizacija sa sjedištem u Montrealu tako zaključuje da je preko polovine putnika koji su putovali van granica svojih zemalja koristilo vazdušni saobraćaj, a zanimljivo je da su “lowcosteri” prevezli čak 28 posto ukupne mase putnika, što će značiti da su ove godine po prvi put u historiji prevezli preko milijardu putnika.

Rad kompanija koje putnike prevoze po znatno povoljnijim cijenama očito je pokrenuo ljude da putuju što je značilo značajan podsticaj za ekonomije u cjelini, a u prilog avio kompanijama ide i činjenica da su cijene goriva na svjetskim tržištima zabilježile drastičan pad.

Avio kompanije prošle godine trljale su zadovoljno rukama, jer su kako bilježe statistike, prošle godine zaradile nešto iznad dvije milijarde dolara više nego 2015. godine.

 

NV

Na vrh