U 2017. godini entitet RS će platiti 700 miliona KM dugovanja

20. Nov 2016. | 10:07 | NV
b

Budžet Republike Srpske će, sa 3 milijarde i 127 miliona koliko iznosi u ovoj godini, za 2017. godinu biti povećan na 3 milijarde i 189 miliona konvertibilnih maraka, piše rtvbn.com.

Znatno uvećan budžetski okvir, međutim, ne znači veća izdvajanja za javnu potrošnju, jer ovaj entitet u 2017-oj mora da otplati rekordnu ratu za dugovanja koja je veća od 700 miliona maraka. Ovakav plan jasno pokazuje da će Vlada morati da provede rezove u javnoj potrošnji.

Budžet Republike Srpske bi u narednoj godini trebalo da bude veći za 62 miliona maraka u odnosu budžetski okvir iz 2016. Novac od planiranog povećanja biće usmjeren na otplatu dugova, pa je jasno da će Vlada morati da se okrene uštedama i rezovima na platama budžetskih korisnika.

Iz Ministarstva rada najavljuju uštede smanjenjen procenta za minuli rad sa 0,5 na 0,3 posto.

O smanjenju procenta za minuli rad Narodna skupština bi trebalo da raspravlja već na sljedećoj sjednici u okviru izmjena Zakona o platama. Uštede najavljuju i u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uštede su ranije najavili i u Ministarstvu zdravstva na način da će direktori medicinskih ustanova izraditi nove sistematizacije radnika, koje će ustanoviti viškove zaposlenih, pogotovo nemedicinskog kadra.

U Savezu sindikata kažu da iz Vlade stižu kontradiktorne izjave i da iz svega što se najavljuje nije razumljivo kako planiraju da provedu uštede u javnoj potrošnji.

Zanimljivo je da ni jedan resor nije najavio ozbiljne rezove, pa je pitanje hoće li uštede biti dovoljne da pokriju izdvajanja za otplatu dugova. Ekonomisti upozoravaju da ono što je do sad najavljeno nije dovoljno da bi se postigle znatnije uštede.

Da bi došlo do smanjenja javne potrošnje, kaže struka, potrebno je uraditi potpunu reviziju sistematizacije radnih mjesta u javnim institucijama.

Ekonomista Zoran Pavlović se pita da li je Vlada uopšte sposobna da napravi pravednu sistematizaciju i rezove ako se zna da je većina zaposlenih u javnom sektoru tu došla političkim vezama i nepotizmom.

Vlasti su se u pismu namjere MMF-u nedvosmisleno obavezale da će javna potrošnja biti smanjena. Niko od zvaničnika, međutim, građanima to neće otvoreno da kaže.

 

NV

Oznake: > >

Na vrh