U aprilu počinje izgradnja istočne tribine Stadiona Grbavica

Druga faza gradnje istočne tribine podrazumijeva dodatnu etažnu tribinu istog kapaciteta i pokrivanje tribine

27. Mar 2016. | 22:17 | A.S
56729

Projekat idejnog rješenja rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica urađen je u 2013. godini od strane projektantske kuće IDEA. Projekat je finansirala Opština Novo Sarajevo. FK Željezničar će koristiti ovaj projekat u svim fazama gradnje i biće osnova za izvedbene projekte.

Na ovaj način, FK Željezničar zvanično počinje gradnju novog stadiona, jer će izgrađena tribina biti kompatibilna i u skladu sa već izrađenim idejnim rješenjem novog Stadiona Grbavica, saopšteno je iz kluba.

Po završetku prve faze gradnje, kapacitet tribine će biti 2850 sjedećih mjesta. Nakon završetka gradnje istočne tribine, ukupan kapacitet stadiona Grbavica biće 11 995 sjedećih mjesta.

Izvori finansiranja su vlastita sredstva Kluba, sredstva sponzora i podrška navijača kroz različite projekte.

Projekat ”Kupi stolicu za evropsku Grbavicu” pokazao je istinski potencijal navijača najtrofejnijeg kluba u BiH i ta činjenica je osnovni razlog zašto Klub želi napraviti dodatni korak naprijed.

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora Kluba se još jednom zahvaljuju navijačima FK Željezničar u BiH i svijetu, navijačima drugih klubova, kao i svim građanima koji su prepoznali i podržali ovaj projekat.

Izgradnjom istočne tribine osiguraće se uslovi za igranje reprezentativnih utakmica svih selekcija na Stadionu Grbavica.

Na taj način, planirana investicija prevazilazi okvire potreba FK Željezničar i kao takva postaje opšti interes, jer se radi o društveno odgovornoj inicijativi. Nema sumnje da je želja svih ljubitelja fudbala u BiH i svijetu da se neke utakmice svih reprezentativnih selekcija igraju na Stadionu Grbavica.

U tom kontekstu, administracija Kluba će uputiti pismo namjere za sufinansiranje gradnje Službi za oblast privrede i finansija Opštine Novo Sarajevo, Vladi kantona, Gradskom vijeću, Ministarstvu kulture i sporta i Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, dodaju iz FK Željezničar.

Na vrh