U Barceloni protesti: Primite izbjeglice

19. Feb 2017. | 11:04 | NV
el pais

Oko 160.000 ljudi se u subotu okupilo u Barceloni tražeći da Španija odmah prihvati hiljade migranata kao što je obećala 2015. godine, piše Hina, a prenose regionalni mediji.

Kako prenosi El Pais policija raspolažena sa ovim brojevima učesnike demonstracija.

Gradonačelnica drugog po veličini španskog grada ljevičarka Ada Colau, pozvala je okupljene da “izađu na ulicu” i učestvuju u povorci pod nazivom “Želimo prihvatiti” (“volem acollir” na katalonskom).

Mnogi sudionici su na sebi imali transparent “nema više izgovora, prihvatimo ih odmah”. Povorku je organizirala platforma “Naša kuća je vaša kuća” (“Casa nostra casa vostra”, na katalonskom).

U skladu sa obavezama prema EU-u, Španija od 2015. godine mora prihvatiti oko 16.000 kandidata za azil koje su već primile druge zemlje. No dosad ih je stiglo samo 1100.

Protest se simbolično završio na obali Sredozemnog mora gdje je u 2016. godine život izgubilo više od 5000 migranata.

U srijedu je predsjednica pokrajinske skupštine Barcelone Merce Conesa nazvala “sramotom” što je Španjolska primila tek hiljadu migranata. U društvu s gradonačelnicima katalonskih gradova zatražila je da Evropska komisija “počne oštro kažnjavati” zemlje koje ne izvršavaju svoje obveze u vezi s time.

Barcelona je još u augustu 2015. godine objavila plan za prihvati migrante iz Sirije, Iraka, Afganistana i Eritreje.

 

NV / foto El Pais

Na vrh