U Beču 3.500 doktora iz cijelog svijeta na Kongresu raka dojke

Zbog velikog broja zainteresovanih za Kongres raka dojke, koji je do sada održavan u švicarskom St. Gallenu, kongres je preseljen u glavni grad Austrije

18. Mar 2015. | 10:45 | A.D
37928

Na konferenciji, koja počinje danas prisustvovat će 3.500 doktora specijalista iz cijelog svijeta.

Kongres raka dojke u St. Gallenu jedna je od najvažnijih naučnih platformi za liječenje raka dojke.

Za razliku od ostalih kongresa, taj kongres predstavlja ne samo nove studije nego i najnovija saznanja iz kliničke prakse koje doktorima umnogome olakšavaju brzo i jasno donošenje odluka u radnoj svakodnevnici.

U okviru kongresa bit će predstavljene i međunarodne smjernice za liječenje raka dojke za naredne dvije godine.

Rak dojke je najčešće oboljenje kod žena. U prosjeku svaka osma žena u Austriji oboli od raka dojke. Centar za dojku St. Gallen i Centar za tumore i dojke ZeTuP St. Gallen se zajedno sa Evropskim institutom za onokologiju u Milanu ubrajaju među prve centre u svijetu koji se detaljno bave tom vrstom oboljenja.

Kongres raka dojke St. Gallen održava se od 1982. godine. U početku je ponavljan svake tri godine, da bi kasnije bio održavan svake dvije godine.

I Austrija pripada vrhunskoj ligi u domenu međunarodnog istraživanja raka dojke.

"U kliničkoj studiji "Austrian Breast & Colorectal Cancer Study Group" (ABCSG) u proteklih 30 godina je učestvovalo više od 25.000 pacijenata. Trenutno je obuhvaćeno 3.000 austrijskih pacijenata", saopćio je Kontakt biro Grada Beča Compress Sarajevo.

(Agencija FENA)

Na vrh