Magazin>>

U Beču se održava najveća međunarodna konferencija o budućnosti gradova

2. Mar 2018. | 20:51 | NV
Foto-2_UFGC_ErOeffnung_20180228

Od 28. februara do 02. marta u glavnom gradu Austrije se okuplja 3.000 najuticajnijih predstavnika gradova sa četiri kontinenta, 50 zemalja i 400 gradova. Povod je održavanje konferencije Urban Future Global Conference (UFGC) čiji domaćin ove godine je Grad Beč.

Na konferenciji će po prijedlogu bečke Vijećnice 37 gradonačelnika koji predstavljaju 10 miliona građana potpisati sporazum za klimu i energiju, povećanje energetske efikasnosti i korištenje održivih energetskih izvora. Gradovi potpisnici su, između ostalih, Atina, Brisel, Varšava, Ljubljana i Innsbruck, a potpisivanjem će se obavezali da do 2030. godine smanje emisije CO2 za 40% i razvijaju strategije za savladavanje posljedica klimatskih promjena.

Gradovi odlučuju o budućnosti svijeta. Nigdje se ne primjenjuju novi modeli ljudskog suživota tako brzo kao u gradovima. Statistike pokazuju da već sada polovina svjetskog stanovništva živi u urbanim sredinama.

Narednih deset godina očekuje se porast urbanog stanovništva na 75 % na globalnom nivou što predstavlja veliki izazov za politiku, društvo i privredu.

Organizatori konferencije sarađuju sa 100 međunarodnih partnera, među kojima se ističu Evropska mreža gradova EUROCITIES, Istraživački institut LSE Cities, Program UN Cities te Sporazum gradonačelnika Covenant of Mayors.

 

NV

Na vrh