Magazin>>

U Beču službena bicikla umjesto službenih automobila

12. Jul 2016. | 11:01 | A.D.
Bicikli_Bec

 

Pametni Grad Beč pored povećanja broja električnih automobila i uvođenje velikog broja stanica sa biciklima za stanovništvo sada i uposlenicima u upravi i preduzećima nudi besplatnu alternativu službenim automobilima: službena bicikla. Ovaj urbani trend će biti pojačan i e-biciklima, uz određene poreske prednosti.

Službeno vozila je već dugo predstavljalo veliki motivacijski faktor. Sada su na njihovo mjesto došla službena bicikla, mišljenje je stručnog saradnika bečke gradske uprave, Martina Bluma. “Kada imate biciklo u preduzeću, uposlenici ga mogu koristiti za termine sa klijentima u gradu“, kazao je Blum.

Kako bi se korištenje službenih bicikala bolje promoviralo, Bečka agencija za mobilnost organizuje različite akcije za stanovništvo. Samo ove godine na akciji pod nazivom “Biciklom na posao“ učestvovalo je 669 preduzeća, odnosno 6.627 osoba. Korištenjem bicikala izbjegava se i emisija CO2 a ostvarena je i ušteda od 454.000 eura.

Finansijske prednosti postoje i za uposlenike. Službena bicikla mogu se, ukoliko postoji dogovor sa poslodavcem, koristiti i privatno, bez oporezivanja kao što je to slučaj sa službenim automobilom, kada se oporezuje plata.

Za Bluma je službeno biciklo čak i važno pitanje imidža. „Posljednih godina službeno biciklo je postalo nešto poput statusnog simbola. Voziti se dobrim biciklom po gradu je atraktivno za mnoge“, smatra Blum.

U Beču postoje i posebna preduzeća koja su specijalizirana za biciklističke usluge, što je pogodovalo razvoju posebne male poslovne grane, navode iz agencije EUROCOMM-PR Sarajevo.

 

Na vrh