U BiH počinje prvi međureligijski magisterij u regionu

17. May 2017. | 13:26 | NV
Biblioteka

Svečano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za zajednički magisterij “Međureligijske studije i izgradnja mira” biće upriličeno sutra u Gazi Husrev-begovoj bibiloteci u Sarajevu.

Potpisnici memoranduma su prof.dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu; prof.dr. Darko Tomašević, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu; prof.dr. Darko Đogo, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” iz Foče i Marc D’Silva, predstavnik američke humanitarne i razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS) za BiH.

Kao dio zajedničkog magistarskog programa, studenti sva tri teološka fakulteta će zajedno prisustvovati nastavi i studirati, a što je prvi takav slučaj u BiH i regionu.

Navedeni magisterij proistekao je zajedničkim naporima navedenih obrazovnih institucija i projekta “Unaprijeđenje međureligijske izgradnje mira”, koji finansira i implementira CRS. Program magistarskog studija će biti zajednički sačinjen, proveden i sadržan na teološkim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu.

CRS je obezbijedio finansiranje ove historijske inicijative, koja je dio posvećenosti ove agencije jačanju međureligijske saradnje i društvene kohezije, a svi detalji o navedenom studiju biće uskoro dostupni na web-sajtovima teoloških fakulteta.

 

NV

Na vrh