U Buybooku promovisan roman “Smrtova djeca” autorice Amile Kahrović Posavljak

13. Dec 2017. | 18:52 | NV
11

Sinoć je u Buybooku promovisan roman “Smrtova djeca” autorice Amile Kahrović Posavljak. Roman objavljen pred ovogodišnji Bookstan predstavili su pored autorice književnik Damir Ovčina i urednica Kristina Ljevak.

O nužnosti iskrenog pisanja, važnosti pisanja o onome što najbolje poznajemo, odsustvu dodvoravanja publici i kritici i mikro svijetu situiranom u jedno postratno sarajevsko naselje, govorili su između ostalog na promociji.

Amila Kahrović Posavljak ispisala je stranice odlične proze posvećene nasilnoj smrti djece u poraću, djece koja ništa, sem jedna drugih nisu imala. O jednom svijetu koji nestaje i pokušaju da se preživi život u prividu mira pripovijeda nam kroz naratorku Aminu, predstavnicu još jedne izgubljene generacije, one koja od života nema nikakvih očekivanja, naviknuta da se sve oko nje pretače u groblja.

“Ovaj roman stoji kao svjetionik u bosanskohercegovačkoj (postratnoj?) literaturi, poput opomene Antuna Branka Šimića čovjeku da mjesto u prah prijeđe sav u zvijezde. Našoj literaturi manjka pisaca poput Kahrović Posavljak koji pišući o gorčini, težini, mraku, avetima i zlu, ustvari, pjevaju pjesmu Ljubavi rasprostirući svoj trag ženskoga, kao vječito ućutkanoga, onoga o kojem se ne progovara i onoga koji ne progovara. Neka Amina i sva Smrtova djeca budu pjesnička opomena i svjetlo koje će da (pr)osvijetli putiće i puteljke nekih novih djetinjstava”, napisala je povodom romana “Smrtova djeca” književna kritičarka Azra Nezirić.

Podsjećamo da se Buybookov decembarski program nastavlja u petak, 15. decembra u 19:30 kada će biti promovisana knjiga “Kuća bez krova” autorice Saide Mustajbegović.

 

NV

Na vrh