U cijelosti odbijene tužbe Hrvatske i Srbije za genocid

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je danas u cijelosti tužbu Hrvatske protiv Srbije, ocijenivši da Hrvatska nije dokazala da je počinjen genocid

3. Feb 2015. | 13:01 | S.K
35815

"Hrvatska nije dokazala tvrdnje da je postojala zavjera da se počini genocid. Tužba Hrvatske je odbijena u cijlosti", navedeno je u presudi koju čita predsjednik tog suda Peter Tomka, prenio je Tanjug.

Tomka je rekao da Hrvatska nije uspjela dokazati da je jedini zaključak koji se može izvući iz ponašanja JNA i srpskih snaga na teritoriji Hrvatske da je postojala namjera da se unište Hrvati kao grupa.

"Djela nisu počinjena s izričitom namjerom da bi se to okarakteriziralo kao genocid", rekao je sudac, podsjetivši da Haško tužiteljstvo nikada nikoga nije optužilo za genocid na teritoriju Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je u cijelosti i protutužbu Srbije protiv Hrvatske za genocid.

Kako je objavljeno u presudi, Sud u ponašanju hrvatskih vlasti za vrijeme i nakon vojno-redarstvene operacije Oluje nije našao djela koja bi pokazivala namjeru tih vlasti da fizički istrijebe skupinu Srba koji žive u Hrvatskoj.

Na vrh