U Francuskoj otkriven rijetki Jaguar E-Type

U francuskom mjestu Cemay, pokraj granice s Njemačkom i oko dva sata vožnje udaljenom od Pariza, krajem prošle godine otkriven je rijetki primjerak coupe izvedbe jaguara E-Type s vrlo ranim brojem šasije

6. Jul 2014. | 15:12 | S.M
25287


Riječ je o modelu Jaguar E-Type Fixed Head Coupe s brojem šasije 860015, pripadniku Serije 1 ovog automobila, s 3,8-litrenim motorom. Ovaj je E-Type, s upravljačem na desnoj strani, posebno rijedak i značajan primjerak i stoga što je kao jedan od šest primjeraka bio izložen na Motor Show-u u Škotskoj, 1961.

Automobil će biti restauriran od strane vodeće kompanije za takve projekte, britanskog Classic Motor Cars (CMC) iz Bridgnortha. Koliko je trenutno poznato, šasija br. 860015 od 1976. u vlasništvu je osobe kod koje je pronađena. Vlasnik je automobil rastavio, pred nekih 20-ak godina, u namjeri da ga restaurira, no na tome je ostalo.

Izvršni direktor CMC-a, Nick Goldthorp, je rekao: "Nažalost, automobil je ostavljen nezaštićen u štali u kojoj smo ga pronašli. Karoserija je vrlo korodirana, a u stražnjem smo dijelu automobila čak pronašli i ptičje gnijezdo! Bit će ovo posebno detaljna i naporna restauracija, no svi se u CMC-u radujemo novom projektu".

Zanimljivo je da su iz CMC-a otkrili kako je zahvaljujući društvu Jaguar Daimler Heritage Trust ustanovljeno da se rado o autentičnom 15. primjerku ovog modela, premda postoji registrirani E-type s jednakim brojem šasije za kojeg se ispostavilo da predstavlja krivotvorinu.

Na vrh