U Italiji počela s radom treća bosanska dopunska škola

29. Oct 2016. | 13:51 | NV
italia_dopunskabosanska skola

U Italiji je jučer počela s radom i treća dopunska škola Bosne i Hercegovine. Dopunska nastava na bosanskom jeziku izvodit će se svakog petka u općini Piancamuno.

“Otvaranje bosanske dopunske škole na ovom području olakšat će roditeljima i djeci pohađanje nastave za još tri susjedne općine: Gianico, Artogne i Pisogne. U ovu školu trenutno je upisano 14 učenika, a nastavu izvodi prof. Meliha Parić”, kaže aktivista BiH u Italiji Ramo Kadrić.

Svečano otvaranje ove škole planirano je za naredni petak, 4. novembra, a otvorit će je ambasadorica BiH u Italiji Željana Zovko i generalni konzul BiH u Milanu Igor Babić.

Kako je saopćeno iz Saveza dopunskih škola BiH, projekt “Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti“ u Italiji intenziviran je polovinom 2015. godine, po modelu dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj.

Zahvaljujući aktivistima BiH, prije svih u asocijaciji “Ljiljan“ i susretiljivišću domaćina Italijana prve dopunske škole BiH u Italiji osnovane su u januaru ove godine, u mjestima Boario Terme i Costa Volpino.

Dopunska nastava na bosanskom jeziku izvodi se po planu, programu i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova BiH. Dopunske škole BiH u Italiji su u svakodnevnom kontaktu i saradnji sa Savezom dopunskih škola BiH sa sjedištem u Stuttgartu, a Savez sa nadležnim ministarstvima za ovu oblast u domovini.

“Godinama zahtijevamo od nadležnih u domovini da reguliše oblast dopunskog obrazovanja na maternjim jezicima djece građana BiH u svijetu. Od MCP-a BiH i ministra Adila Osmanovića imamo obećanja da će ova oblast biti regulisana. Znamo da se u BiH traže rješenja za regilisanje ove oblasti. Želimo da vjerujemo da će nadležni ispuniti svoja obećanja što bi spriječilo proces masovne asimilacije građana BiH, posebno mladih i djece u strana društva i sačuvalo njihove veze sa domovinom”, kaže predsjednik Saveza dopunskih škola BiH HarisHalilović.

 

FENA

Na vrh