U Jemenu od epidemije kolere umrle 242 osobe

19. May 2017. | 20:55 | NV
Children stand next to a tent at a camp for people displaced by the war near Sanaa, Yemen April 24, 2017. REUTERS/Khaled Abdullah

U Jemenu su od epidemije kolere za tri sedmice preminule 242 osobe dok se sumnja da je zaraženo 23.425 osoba, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i dodala da bi u narednih šest mjeseci moglo da bude 250.000 slučajeva infekcije, piše Beta.

“Brzina širenja zaraze je bez presedana”, navela je organizacija i dodala da je u četvrtak prijavljeno 3.460 novih slučajeva infekcije.

Kolera je veoma zarazna bolest od koje se može umrijeti za nekoliko sati, ako se ne ukaže ljekarska pomoć. Simptomi su povraćanje, dijareja, grčevi u mišićima i opšta dehidracija organizma. Obično se javlja u sredini gdje su loši higijenski uslovi.

Jemen je pored kolere pogođen teškom humanitarnom krizom i suočava se sa ozbiljnim rizikom od gladi.

U ratu između međunarodno priznate vlade koja je pobjegla u Saudijsku Aarabiju i šiitskih pobunjenika od marta 2015. poginulo je najmanje 8.000 ljudi, 44.500 je ranjeno, dok je više od 2,5 miliona ljudi raseljeno.

Prije nešto više od dvije godine Saudijska Arabija je pokrenula vojnu intervenciju nastojeći da vrati na vlast svrgnutu vladu. Do sada većih vojnih uspjeha gotovo na nije bilo, a u napadima saudijske avijacije uglavnom stradaju civili i infrastruktura.

Najmodernije oružje koje u Jemenu koristi Saudijska Arabija nabavljeno je na Zapadu, pa su mnoge organizacije tražile od vlasti Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije da ne prodaju oružje režimu u Rijadu.

Međunarodne humanitarne organizacije su mnogo puta upozorile da Jemenu prijeti humanitarna katastrofa.

 

NV / Beta / foto Reuters

Na vrh