U Jemenu stradalo ili povrijeđeno 5.000 djece od marta 2015. godine

17. Jan 2018. | 07:59 | NV
jemen_saudi

Fond UN za djecu (UNICEF) saopštio je da je od posljedica rata u Jemenu stradalo ili povrijeđeno oko 5.000 djece dok je 1,8 miliona njih neuhranjeno.

U izvještaju predstavljenom novinarima u Sani, UNICEF je naveo da skoro dva miliona djece ne idu u školu od početka sukoba u Jemenu koji je izbio u martu 2015. godine, prenosi Beta.

Gotovo polovina mladih u toj zemlji nema pristup čistoj vodi za piće, naveo je UNICEF i dodao da je 1,8 miliona djece neuhranjeno dok je za 400.000 njih potrebna hitna pomoć da bi preživjeli.

Pored sukoba i gladi, Jemen je pogodila i epidemija kolere od koje je oboljelo više od milion ljudi, dok jednu četvrtinu inficiranih predstavljaju djeca ispod pet godine, dodao je UNICEF.

U ratu u Jemenu od marta 2015. poginulo je skoro 9.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbjeglištvu. Zdravstvena i sanitarna infrastruktura je skoro potpuno uništena.

Ranije, Ujedinjene nacije i mnoge druge organizacije upozorile su na svu pogubnost intervencije koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, koja pokušava poraziti šiitske pobunjenike i na vlast vratiti svrgnutog predsjednika Mansura Hadija. Tada je rečeno da bombardovanjem Jemena donosi razaranje različitoj vrsti civilne infrastraukture.

 

NV

Na vrh