U Kaknju sinoć održan koncert filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”

25. Nov 2016. | 09:38 | NV
kn2

U organizaciji Javne ustanove Kulturno-sportski centar (JU KSC), sinoć je na velikoj sceni Doma kulture Kakanj održan spektakularni koncert domaće filmske muzike sa projekcijom  na kojem je nastupilo više od 100 učesnika.

Koncert domaće filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu” otvorila je Halima Čehajić numerom “Uspavanka” iz filma “Ničija zemlja”, potom je uslijedila numera “Il’ je vedro il’ oblačno” iz  filma “Remake”, zatim Hor “Bostan” oduševljava publiku numerom “Kad’ procvatu behari” iz filma “Nafaka”…

Publika je sinoć imala priliku uživati u numerama iz kultnih filmova “Otpisani”, “Underground”, “Nafaka”, “Gori vatra”, “Ničija zemlja”, “Remake”, “Kod amdiže Idriza”, “Ivkova slava”, “Ko to tamo peva”, “Sjećaš li se Dolly Bell”, “Otac na službenom putu”, “Zona Zamfirova”, “Kuduz”,  te TV serijala serijala “Vratiće se rode”, “Bolji život”, “Vruć vetar”, “Salaš u malom ritu”, “Petrijin vijenac”, “Gruntovčani” i “Sivi dom”.

Bila je to noć o kojoj će se dugo pričati u Kaknju jer ovaj projekat povezuje muziku, glumu i projekciju filmova na jedan nesvakidašnji način.

Sva mjesta u Domu kulture sinoć su bila zauzeta, a postavljene su i dodatne stolice za pubiku. Oko 450 gostiju je uživalo u umjetničkim izvedbama poznatih numera iz kultnih domaćih filmova. Ovo je dokaz da se uz malo truda, volje i zajedničkog rada može napraviti veliki projekat koji će biti prepoznatljiv širom BiH.

„Ako postoji želja za nečim onda postoji i put,  kaže stara narodna poslovica i mi tu poslovicu po ko zna koji put potvrđujemo. Na jedan trenutak na video zidu u toku koncerta je pisalo „Ovo nema kraja“ i ja se zaista nadam da je ovo početak velikih projekata po kojim će naša općina dokazati kreativnu energiju i kulturnu raznolikost koju imamo, jer to je ustvari i prvobitan cilj ovog koncerta. Izvinjavamo se onima koji nisu uspjeli doći do karata za ovaj koncert, jer zaista za 4 dana sve karte su već bile rasprodate i mogli ste primijetiti da je večeras bio rekordan broj posjetilaca u sali od njenog otvorenja. Potrudit ćemo se da u što skorije vrijeme organizujemo reprizu”, rekao je poslije koncerta direktor JU KSC Aldin Šljivo.

Prepoznatljivu temu iz filma “Otpisani” je upotpunila glumačka scena iz istoimenog serijala o ilegalnoj kupovini oružja koju su odigrali glumac BNP-a iz Zenice Nusmir Muharemović, glumac Mirza Bajramović i polaznik Dramskog studija Saša Vasiljević.

“Puna sala Doma kulture je dokaz da smo napravili jedan odličan projekat kao i gromoglasan aplauz na kraju je dokaz da je publika zaista uživala. Ja se iskreno nadam da će ovaj projekat vidjeti publika širom BiH. Iz pouzdanih izvora znam da se za ovaj koncert tražila karta više”, u izjavi za medije naveo je glumac BNP-a Zenica Nusmir Muharemović.

Idejni tvorac ovog projekta Darko Lekić rekao je kratko i jasno da je sinoć ostvario svoj san.

U realizaciju projekta, pored JU KSC, bilo je uključeno još nekoliko različitih organizacija; UG “Alternative”, lokalno kulturno-umjetničko društvo, muzički bendovi, Gradski hor, Hor “Bostan”, Crkveni hor, Dramski studio Kakanj, Škola glume Kakanj, Rudarska limena glazba, Tamburaški orkestar i drugi.

Između ostalih, ovaj hvale vrijedan projekat su podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Kakanj.

 

NV

Na vrh