U Kantonu Sarajevo probna eksterna matura 20., 21. i 22. aprila

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS) obavještava javnost da će 20., 21. i 22. aprila istovremeno u svim osnovnim školama biti provedena probna eksterna matura za učenike 9. razreda osnovne škole

3. Apr 2015. | 10:57 | S.K
38761

Učenici će tri dana biti testirani iz obaveznih predmeta: bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, matematike, prvog stranog jezika te izbornih predmeta: historije/povijesti, geografije/zemljopisa, informatike, fizike, hemije/kemije i biologije.

S tim u vezi, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS uputilo je upit osnovnim školama i Sindikatu osnovnog obrazovanja u KS za dostavu mišljenja o potrebi organiziranja probne mature za učenike 9. razreda.

Na osnovu prikupljenih informacija procijenjeno je da je u najboljem interesu učenika i roditelja u KS da se i ove školske 2014./2015. godine provede probno testiranje učenika iz svih predmeta iz kojih će se polagati eksterna matura 2015. godine.

Cilj provođenja probnog testiranja je pomoć učenicima da u junu postignu što bolje rezultate, kao i da se upoznaju s načinom polaganja mature. Također nastavnici će na ovaj način uvidjeti koje su oblasti na kojima trebaju zajedno s učenicima više raditi do eksterne mature.

Detaljan raspored probnog testiranja blagovremeno će biti dostavljen školama te će biti dostupan i na web stranici Ministarstva, saopćeno je iz pres-službe KS.

Na vrh